Menu
replace


Informatie

Rittensport is als grondlegger van de rallysport al jaren een begrip. Het is een samenspel tussen bestuurder, navigator en auto, waarbij het gaat om het in wedstrijdverband afleggen van de juiste route binnen een bepaalde tijd.

Het gaat er niet om de route zo snel mogelijk af te leggen, maar juist om de route zo goed mogelijk te rijden. De uitzetter probeert u tijdens de rit regelmatig op het verkeerde spoor te zetten, waarbij het aan u is om zo min mogelijk in deze ‘vallen’ te trappen.

Onderweg wordt u gecontroleerd door de zogenaamde routecontroles. Dit zijn (meestal) oranje bordjes met een zwarte letter, deze letter noteert u bij het passeren op uw controlekaart. U kunt onderweg ook een bemande controle tegenkomen waarbij een medewerker uw controlekaart afstempelt. Maar let op, zo’n controle vertelt u niet per definitie dat u de juiste route te pakken heeft!

Rittensport check point

Binnen de rittensport kennen we verschillende systemen.

Routebeschrijving

Tijdens de oriënteringsrit volgt u de beschreven route zo goed mogelijk op. Hierbij toetst u of de opdrachten uit te voeren zijn, aan de hand van het verstrekte reglement. De uitzetter probeert het u zo moeilijk mogelijk te maken door onder andere cryptische omschrijvingen, spelfouten en reglementaire grapjes te gebruiken.

Bol-pijl

In de bol-pijl rit, legt u de route af aan de hand van getekende wegsituaties. Deze tekeningen geven de wegsituatie weer en u moet beoordelen of deze tekening overeen komt met de werkelijkheid of dat de uitzetter u opnieuw voor de gek houdt.

Kaartlezen

Bij het kaartlezen wordt een route gereden met behulp van een gedetailleerde kaart (meestal 1:50.000). De uitzetter kan de kaart manipuleren door wegsituaties te verplaatsen, niet bestaande wegen te tekenen of bestaande wegen te verwijderen.

In de Sallandrit rijdt u twee verschillenden kaartleestrajecten, namelijk "pijlen kortste route" waarbij u de kortste route tussen de genummerde pijlen probeert te rijden en "ingetekende lijn" waarbij u de op de kaart ingetekende lijn zo lang en zo goed mogelijk moet volgen.

Voor meer informatie over de verschillende systemen en een korte uitleg over hoe u zo’n rit nou aan moet pakken vindt u op de site van de Nederlandse rittensport federatie.